27/7/08

ΜΗ ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΑΣ, ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ!

Μην τρώτε κρέας, οδηγείτε ποδήλατο και αφήστε πίσω σας την καταναλωτική μανία.
Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην ανάσχεση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τιμηθείσας με βραβείο Νόμπελ Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η έκθεση της IPCC, που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, υπογραμμίζει «τη σημασία των αλλαγών στην καθημερινή ζωή», πράγμα που επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρατζέντρα Πατσάουρι. Ο Ινδός οικονομολόγος, που τυχαίνει να είναι και χορτοφάγος, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του κόσμου να περιορίσουν τις σαρκοβόρες τάσεις τους.«Σας εκλιπαρώ, τρώτε λιγότερο κρέας, το κρέας είναι πολύ ενεργοβόρο αγαθό», είπε ο κ. Πατσάουρι. Μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή ενός κιλού κρέατος προκαλεί την εκπομπή 36,4 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Η εκτροφή και η μεταφορά του βόειου, χοιρινού ή αρνίσιου κρέατος, από τη μεριά τους, απαιτούν κι αυτές μεγάλα φορτία ενέργειας.

Ο κ. Πατσάουρι χαιρέτισε στο μεταξύ την πρωτοβουλία πολλών γαλλικών πόλεων να προσφέρουν δωρεάν κοινόχρηστα ποδήλατα στους κατοίκους τους. «Η χρήση ποδηλάτου, αντί του αυτοκινήτου, για τις αστικές μετακινήσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε ο πρόεδρος της IPCC. Η κάμψη της καταναλωτικής πλεονεξίας είναι ένας ακόμη τρόπος περιορισμού του φαινομένου της υπερθέρμανσης, σύμφωνα με τον κ. Πατσάουρι, που είπε: «Μην αγοράζετε αντικείμενα και προϊόντα που δεν χρειάζεστε, μόνο και μόνο επειδή είναι διαθέσιμα ή φθηνά. Οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν να αγοράζουν μόνο ό,τι χρειάζονται».Την αισιοδοξία του εξέφρασε, ωστόσο ο κ. Πατσάουρι, λέγοντας ότι η επερχόμενη αμερικανική προεδρία θα συνυπογράψει όποια νέα συμφωνία έναντι του Κιότο. http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_20_20/01/2008_219089

8/7/08

Ο Χρήστος Ζερεφός για το μέλλον του πλανήτη (Νόμπελ Ειρήνης 2007)

-Ερώτηση προς

τον κ. Χρήστο Ζερεφό καθηγητή της Φυσικής της Ατμόσφαιρας Πανεπιστημίου Αθηνών - Νόμπελ Ειρήνης 2007:



-Θα καταστραφεί ο πλανήτης, ή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη;

Χρ. Ζερεφός:

-Είμαι απαισιόδοξος. Η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.
Υπάρχει μεγάλη υποκρισία.
Όλοι στρέφονται να προστατέψουν το κλίμα κι άλλα πράττουν!

Η Ευρώπη αντί να διδάσκει και ν’ αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση, ενθαρρύνει άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου ν’ αγοράζουν αυτοκίνητα, τη στιγμή που όλοι στρεφόμαστε προς το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς στις πόλεις

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη διατροφή.
Στρέφουμε λαούς που κατά κύριο λόγο είναι φυτοφάγοι στην κατανάλωση κρέατος, τη στιγμή που γνωρίζουμε οτι αυτό θα λειτουργήσει αντίθετα ακόμη και με τους φυσικούς νόμους.

Το πρόβλημα είναι πώς θα επιζήσει ο πλανήτης με αυτόν τον βαθμό υπερεκμετάλλευσης!
Δεν έχουμε «Πλανητοηθική». Οι θρησκείες θεωρούν τους φυσικούς πόρους προστατευόμενους από το Θείο.
Ο μη σεβασμός όμως είναι διάχυτος παντού.

Τα πάντα, ακόμη κι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα παιδείας. Όταν το παιδί δεν έχει παιδεία, αποκόπτεται από τη φύση.

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης. Μια επανασύνδεση του Ανθρώπου με τη Τέχνη, με τη Φύση.

Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε. Εμείς το έχουμε ξεχάσει, άρα είναι δύσκολο να το διδάξουμε στην επόμενη γεννιά.

Ερώτηση:
-Μπορεί η αλματώδης τεχνολογία να γυρίσει μπούμερανγκ στον άνθρωπο?

Χρ. Ζερεφός:

Η τεχνολογία από τη φύση της δίνει γρήγορες απαντήσεις.
Το θέμα είναι οτι στη τεχνολογία παίρνεις τελικά ό,τι δίνεις…
Θα το πω απλά: Εάν βάλεις σκουπίδια, θα πάρεις σκουπίδια.
Η τεχνολογία ωστόσο, μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να βοηθήσει.

Για παράδειγμα, ας δούμε τι γίνεται στη τέχνη.
Η μαζικοποίησή της, η εμποροποίησή της αναίρεσε και την ίδια τη ταυτότητά της. Η τέχνη είναι η εξωτερίκευση της ανθρώπινης ψυχής.

Στο μέλλον θα δημιουργήσουμε μια τέχνη δεσμώτη με αλυσίδες, τις οποίες θα τις σπάνε ελάχιστες εξαιρέσεις και σ’ αυτό θα έχει συμβάλλει και η τεχνολογία.

Ωστόσο, όπως είπα πριν, με τη τεχνολογία παίρνεις ό,τι δίνεις.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτή τη παράμετρο…


Από το περιοδικό Άβατον του Ιουλίου.