6/4/08

Ο ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ:

ΑΠΟ ΤΟ http://xortofagia.blogspot.com 02 April 2008
"Ο Μίλαν Κούντερα για τη στάση μας προς τα ζώα:"Η αληθινή ανθρώπινη καλοσύνη, σε όλη της την αγνότητα και ελευθερία, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο μόνο όταν ο παραλήπτης της δεν έχει καμία δύναμη.

Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της (η οποία βρίσκεται βαθειά θαμμένη από την θέα), αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της:
τα ζώα.

Και από αυτή την άποψη η ανθρωπότητα έχει υποστεί μια θεμελιώδη πανωλεθρία, μια πανωλεθρία τόσο θεμελιώδη που όλες οι άλλες πηγάζουν από αυτήν."

Milan Kundera,
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι"

Σκέψεις κι απόψεις, καθώς ακονίζουμε τα μαχαίρια μας για τις γενοκτονίες ζώων το Πάσχα, μια καθαρά πνευματική γιορτή....Ο Χριστός συμφωνεί άραγε;
«Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας!». Jon Wynne Tyson, συγγραφέας

1 σχόλιο:

Θανάσης είπε...

Οι πολιτικοί αρνούνται να γίνουν άνθρωποι έστω και για λίγο, επιμένουν να είναι πολιτικοί χωρίς να εξαιρούν καμιά περίπτωση.
Έτσι, καθυστερεί όχι μόνο η απαγόρευση των τσίρκων που χρησιμοποιούν ζώα, αλλά καθυστερεί και η τροπολογία που πρότεινε η ΚΕΔΚΕ και η οποία θα ευνοεί την αντιμετώπιση των τσίρκων από τους δήμους.

Σαν να τους ζητάνε κάτι για τον εαυτό τους, κάποια αύξηση ή ποιος ξέρει τι άλλα ευεργετήματα. Ως όντα ανάπηρα συναισθηματικά, απαξιούν να ασχοληθούν με τον πόνο των άλλων, ή λες και θεωρούν προνόμιο την αιχμαλωσία και δεν θέλουν να το αφαιρέσουν από τους τυχερούς που το απολαμβάνουν.

Ή πάλι μπορεί να κάνουν πολιτική. Θα έχετε σου λέει αυτό που ζητάτε, αλλά πρώτα να νοιώσετε καλά ότι εμείς είμαστε οι δυνατοί… δεν μπορεί έτσι εύκολα να δίνουμε…εμείς κάνουμε κουμάντο και να μην ξεχνιέται αυτό.

Εσείς κάνετε κουμάντο και δεν το χάνετε μη φοβάστε…να βοηθήσουμε τα έμψυχα να λυτρωθούν από την κόλαση που βιώνουν θέλουμε μόνο, και γι αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας, και γι αυτό ζητάμε να κάνετε χρήση της δύναμής σας…

Τουλάχιστον ρυθμίστε αυτό που σας ζητάει η ΚΕΔΚΕ, πριν γυρίσουν όλη την Ελλάδα πάλι οι τέντες του αίσχους! Δεν θα σας βλάψει λίγη ανθρωπιά και μην τη φοβάστε…Δεν είναι τόσο δύσκολο πράγμα όσο τη νομίζετε.

Εξουσίες της Ελληνικής επικράτειας, σταματήστε τη συνενοχή σας στις τέντες της κόλασης.

----------------------------------

Δυναμικό Όχι των Δήμων στα Τσίρκο με Ζώα


Ομόφωνη Απόφαση της ΚΕΔΚΕ για απαγόρευση λειτουργίας

Δήμοι, Κοινότητες και περισσότερα από 150 σωματεία ενώνουν τις φωνές τους για να υπερασπίσουν το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων.
Ένα πραγματικό άλμα προς την απαγόρευση των Τσίρκο με Ζώα στη χώρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ). Οι δήμοι της χώρας αποφάσισαν να αγκαλιάσουν το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, ενισχύοντας τις προσδοκίες όλων μας προκειμένου η απαγόρευση να νομοθετηθεί.
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων κου Ανδρέα Φούρα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ πάρθηκε ομόφωνη απόφαση που απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα. Καταρχήν αποφασίστηκε να προωθηθεί εθνική νομοθεσία που θα απαγορεύει τη λειτουργία Τσίρκο με ζώα στην χώρα μας. Όμως όλοι γνωρίζουμε πως η ψήφιση ενός νέου νόμου μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. Έτσι η ΚΕΔΚΕ εξουσιοδότησε τον κο Φούρα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεσμών και τις Νομικές Υπηρεσίες της ΚΕΔΚΕ να προτείνουν μια τροπολογία η οποία να ορίζει ότι προκειμένου ένα Τσίρκο με ζώα να δώσει παραστάσεις σε μια συγκεκριμένη πόλη, να οφείλει να έχει άδεια του οικείου Δήμου. «Επιδίωξή μας είναι τα Τσίρκο με Ζώα να μην μπορούν να λειτουργούν σε Δήμο, χωρίς την άδεια του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, είτε εγκαθίστανται σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δήμου να υπάρχουν ποινικές συνέπειες γιατί θα παραβιάζεται ποινικός νόμος» μας εξηγεί ο Δήμαρχος Πατρέων, κος Ανδέας Φούρας.
Η αναγκαιότητα για τη δραστηριοποίηση της ΚΕΔΚΕ προς την απαγόρευση του θεσμού προκλήθηκε από το γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία αδυνατεί να στηρίξει την απόφαση 20 και πλέον Δήμων που δεν θέλουν την εγκατάσταση και λειτουργία Τσίρκο με Ζώα εντός των συνόρων τους. Ο λόγος είναι πως τα Τσίρκο με Ζώα θεωρούνται, νομικά, υπαίθριες αγορές, κάτι που επιτρέπει τη λειτουργία τους σε ιδιωτικούς χώρους, ακόμα και αν ο Δήμος είναι αντίθετος. Το πρόστιμο που καλείται το Τσίρκο να πληρώσει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι διοικητικό ενώ η φιλοδοξία της ΚΕΔΚΕ είναι να υπάρχουν σύντομα και ποινικές κυρώσεις.Το αίτημα περισσότερων από 150 σωματείων της χώρας για την απαγόρευση λειτουργίας Τσίρκο με Ζώα στην Ελληνική Επικράτεια δεν φαίνεται πια μακρινό. «Η απόφαση των Δήμων να ταχθούν στο πλευρό των φιλόζωων ήταν ένα θαυμάσιο χριστουγεννιάτικό δώρο. Η επόμενη κίνηση θα πρέπει να έρθει από εμάς τους ίδιους» δηλώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. «Ας στηρίξουμε έμπρακτα την απόφαση των Δήμων μας αποφεύγοντας να επισκεφθούμε τσίρκο με ζώα ακόμη κι αν έχουμε δωρεάν εισιτήρια. Δεν είναι διασκέδαση. Πρόκειται για παραστάσεις πόνου και εξευτελισμού. Τα παιδιά μας δικαιούνται ψυχαγωγίας στη φύση και περιβαλλοντικής αγωγής και όχι ψευδείς εικόνες εγκλεισμού και άσκοπης επίδειξης της άγριας ζωής» δηλώνει η εκπρόσωπος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Βάσω Πετρίδου.
Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε στην κινητοποίηση, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα arcturos.wordpress.com, προκειμένου η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα. Ο υπογραφές όλων μας θα κατατεθούν στην Ευρωβουλή αλλά και στους αρμόδιους φορείς της χώρας, ως ένα ακόμα μέσο πίεσης για την ενδυνάμωση του αιτήματός μας.